Caricamento ...
Spiacenti, si è verificato un errore durante il caricamento del contenuto.
 

Shtetet e Bashkuar bejne Proteste Formale ndaj Qeverise se Malit te Zi

Espandi messaggi
 • BeqirS@aol.com
  Levizja Atedheu na Bashkon Deklarat per shtyp: Uashington - Shtetet e Bashkuar bejne Proteste Formale ndaj Qeverise se Malit te Zi per keqtrajtimin e
  Messaggio 1 di 1 , 1 nov 2006
   Levizja "Atedheu na Bashkon''
   Deklarat per shtyp:
    
   Uashington - Shtetet e Bashkuar bejne Proteste Formale ndaj Qeverise se Malit te Zi per keqtrajtimin e Shqiptaro-Amerikaneve te arrestuar.
    
   Diten e hene me 30 Tetor, 2006, Lideret Politik Shqiptar qe po vizitojne Diasporen ne Sh.B.A., vizite e pergatitur nga Levizja "Atdheu na Bashkon", z. Nazif Cungu, z. Smail Cunmulaj dhe z. Vasel Sinishtaj, ne prezencen e z. Martin Shkreli nenkryetar i Keshillit Kombetar Shqiptaro-Amerikan, z. Gjon Lulgjuraj, kryetar i Levizjes "Atdheu na Bashkon" dhe z. Nino Pjetri, keshilltar i Keshillit Kombetar Shqiptaro-Amerikan, u be nje takim me Departamentin e Shtetit Amerikan, e organizuar nga Keshilli Kombetar Shqiptaro-Amerikan, ku u bene diskutime lidhur me gjendjen e Shqiptareve nen Mal te Zi.
    
   Gjate ketij takimi Departamenti i Shtetit Amerikan u informua hollesisht lidhur me arrestimet, keqtrajtimet dhe torturat qe forcat policore malazeze ushtruan ndaj Shqiptareve me 9 Shator, 2006, por edhe me torturat qe jane ushtuar dhe vazhdojne te ushtrohet ndaj te burgosurve. Gjate takimit u diskutua gjendja e veshtire ekonomike dhe politike e shqiptareve, punesimin proporcional i parapare nga Kushtetuta Malazeze ne sektorin qeveritar, qe per shqiptaret, derisa perbejne 7% te popullates ne Mal te Zi, proporcioni i punesimit  eshte 0.03%, derisa ne sektorin juridik dhe te sigurimit te brendshem pothuaj nuk ekziston fare. Nje gjykates ne gjithe Mal te Zi nuk eshte Shqiptar. Papunesia e shqiptareve i tejkalon 40%, derisa tek intelektualet i tejkalon 80%. Ketu u diskutua hollesisht lidhur me procesin e decentralizimit, ku ne epiqender te bisedes ishte komuna e Malesise ne Tuz. Departamentit te Shtetit ju shpjegua se shkaku i vertet qe Malesise nuk ju aprovua nje komune e vetme, nuk ka qene ndonje lloje balance politike apo mungesa e aftesise per veteqeverisje, si pohojne qarqet Qeveritare dhe koalicioni i tyre, por  shkaku i vetem ka qene qe Podgorica te mbaj kontroll absolute ekonomik, politik, edukative, civil dhe kulturore mbi Malesine per te vazhduar me planin e tyre afatgjate per te asimiluar Shqiptaret.
    

   Harry S Truman Building


   Bureau of Verification, Compliance, and Implementation
   Nuclear Risk Reduction Center
   Washington, DC

   Harry S Truman Building. State Dept. photo.

   Harry S Truman Building

    

   Departamenti i Shtetit u informua lidhur me te ashtuquajtur "Privatizimin" qe i ngjane me shume nje okupimi te te gjitha trojeve Shqiptare nen Mal te Zi, por ne veçanti ne rajonin e Ulqinit ku Qeveria zgjedhe tenderet duke u bazuar ne preferenca familjare dhe etnike. Si rezultat e ketyre preferencave pronat me te çmuara jane shitur familjareve dhe te njohurve te qeveritareve, por aty nuk mungon as prezenca e pronareve nga Serbia, madje dhe nga Rusia. Si shembull u paraqit Kriporja e Ulqinit qe i eshte shitur kumbares te Kryeministrit me nje çmim prej 6 cent per nje meter katror, derisa çmimet e tregut per nje meter katror shitet mbi 25 euro. Gjate ketyre bisedimeve u diskua lidhur me buxhetin e komunes se Ulqinit te siguruar nga Qeveria. Si shembull, ne kete vit buxheti i Komunes s Ulqinit i siguruar nga Qeveria eshte afer 3 milion euro, ne krahasim me komunen e Budves, qe nga popullsia eshte pothuaj e njejte. Budves Qeveria i siguron nje buxhet prej 26 milion euro, ne krahasim me 3 milion per Ulqinin, pra nje diskriminim i padiskutueshem.
    
   Gjate ketyre diskutimeve te ngrohta, nje rendesi e veçante ju dha gjendjes se veshtire te edukates te studenteve shqiptar, duke filluar nga mungesa e mjeteve me elementare shkollore, si libra dhe tekste shkollore. U vu ne dukje se Mali i Zi ka refuzuar kerkesat e shqiptareve qe tekstet shkollore per nxenesit Shqiptar te sjellen nga Shqiperia dhe Kosova, ndonese Mali i Zi eshte nenshkruese e marreveshjes se Bolonjes se baskut me Shqiperine dhe Kosoven, ne te cilen marreveshje vleresohet dhe pranohet sistemi edukative i te gjithe nenshkrueseve te kesaj marreveshje. Ne vend qe te importoj tekstet shkollore nga Shqiperia dhe Kosova, per te cilat edhe Diaspora do te ndihmonte ne sigurimin e financimit te tyre, Mali i Zi perkthen tekstet dhe librat shkollor nga Serbia, te cilat perkthime posedojne edhe nje revizionizem te historise se Ballkanit, projekt i cili udhehiqet nga ish Zako Ferizaj, tani i njohur me emrin Zarija Brajoviq, me kombesi malazeze, i lindur dhe i rritur ne Shqiperi.
    
   Delegacioni Shqiptar ishte i pergatitu mire dhe Lideret politik, z. Cunmulaj, z. Cungu dhe z. Sinishtaj kishin sjell shume informacione te rendesishme per te sesabilizuar opinion e Departamentit te Shtetit Amerikan per realitetin e gjendjes se Shqiptareve nen Mal te Zi.
    
   Departamenti i Shtetit njoftoj se jane ne kontakte te perditshem me perfaqesuesit ne Mal te Zi dhe eshte duke e ndjekur situaten me vemendje. Gjate takimit Departamenti i Shtetit njoftoj se Shtetet e Bashkuara do te bejne nje Proteste Formal ndaj Qeverise Malazeze per keqtrajtimin e te burgosurve shqiptar me shtetesi amerikane. Ky Proteste eshte ne perpunim e siper dhe do ti dergohet Qeverise Malazeze brenda disa ditesh.
   Ky takim mund te vleresohet si nje nder takimet me te suksesshme te kohes se fundit mes Departamentit te Shtetit dhe perfaqesuesve shqiptar nga trojet shqiptare nen Mal te Zi.
   Gjate qendrimit ne Uashington Lideret Politik Shqiptar bene nje vizite stafi te Keshillit Kombetar Shqiptaro-Amerikan dhe  stafit te Zerit te Amerikes duke dhene nje interviste per programin televiziv "Ditari".
  Il tuo messaggio è stato inviato correttamente e verrà recapitato a breve ai destinatari.